detik demi detik

Monday, 12 August 2013

Penyembuh Rindu

Salam Syawal

Masih dalam mood cuti di hari raya kelima, sewaktu menonton Filem Magika dengan kuasa imaginasi di tv3 nak berakhir sewaktu lagu naga tasik Chini, Cik Nor bagi salam. Cik Nor ibu saudara aku yang rumahnya hanya berdepan dengan rumah aku, kali ini menghantar sepinggan nasi tomato ayam kicap. Kecil tapak tangan nyiru aku tadahkan kepada rezeki masakan ibu ini. Beliaulah yang selalu memberi aku makan percuma yang sedap-sedap, dan seperti selalu jika aku cuti dua tiga hari dan terperuk di rumah dah menjadi kebiasaan mengharapkan air tangan Cik Nor, ibu saudara aku yang berusia awal 40-an. Cik Nor adalah isteri kepada Pak Cik aku yang bersepupu dengan abah.

Kalau aku dah terperuk, memang kemalasan aku tahap maksimum, aku intai pucuk ubi depan rumah dengan harapan nak petik masak lemak dan sebenarnya dari puasa sampai ke raya nak petik tak jadi-jadi. Hari ini pun tak jadi juga dah kenyang dengan masakan Cik Nor, nanti time aku nak petik pucuk ubi waktu itulah pucuknya tak ada, selalu macam itu, aku abaikan sahaja niat, sama juga dengan buah jambu madu depan rumah, belum cukup masak dah terang tinggal daun yang lebat, walaupun aku kecik hati juga cuma dapat makan jambu muda tapi kejap je dah ok balik, no hal boleh beli dekat pasar.

Masa yang ada ini aku jadikan aktiviti update blog dengan lirik Penyembuh Rindu. Masakan Cik Nor bagai penyembuh rindu pada masakan arwah mak.


Lirik Lagu Penyembuh Rindu – Mawi & Dania Danielle
Adakah kau berada di sana
Ku dapat rasa kehadiranmu
Walau hanya di dalam kalbu
Ku merindumu selalu
Pelik juga tapi kupun rasa
Bagai kau berdiri disisiku
Terkenangkan waktu ketika
Berdampingan bersama-sama
Setiap pertemuan
Pasti akan temu detik perpisahan
Walau kini terpisah
Kenangkanlah saat indah
Sebagai penyembuh rindu
Kita tak ditakdirkan bersama
Untuk masa yang lebih lama
Biarpun hanya seketika
Kehadiranmu dirasa..rasa
Setiap pertemuaan
Pasti akan temu detik perpisahan
Walau kini terpisah
Kenangkanlah saat indah sebagai penyembuh rindu
Kenangkanlah saat indah sebagai penyembuh rindu
hak cipta bukan untuk dimanupulasikan

No comments :

Post a Comment

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Web Analytics